DNS vježbe

simon-humler--AakIaAPV0w-unsplash

Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija

 

Što je dinamička neuromuskularna stabilizacija?

 

Dinamička neuromuskularna stabilizacija, poznatija kao DNS, je manualni i rehabilitacijski pristup za optimiziranje sustava za pokretanje i bazirana je na znanstvenim principima razvojne kineziologije te integraciji principa neurofiziologije i biomehanike. Začetnik DNS koncepta je profesor Pavel Kolar Paed. Dr., Ph.D. – češki fizioterapeut s doktoratom iz pedijatrije koji je inspiriran učenjem Praške škole osmislio ovaj koncept. DNS je zaradio na popularnosti i prihvaćen je u vrhunskom sportu zbog rehabilitacije nakon muskuloskeletnih ozljeda, kao i prevencije ozljeda.

 

Koji su principi DNS terapije?

 

Temelj ove teorije je razvojna kineziologija. Naime kako dijete sazrijeva, sazrijeva i živčani sustav te se razvijaju predvidivi, predodređeni obrasci pokreta. Svaki od tih predodređenih pokreta ima svoju svrhu, kao i svaka faza u našem ranom djetinjstvu: odizanje glavice, hvatanje igračke, okretanje na bok, na trbuh ili leđa, puzanje te u konačnici podizanje i hodanje. Ove faze služe za osposobljavanje mišića koje novorođenče još nikad nije koristilo, a odgovorni su za održavanje posture tijela u različitim položajima, pravovremenu mišićnu aktivaciju, koordinaciju sinergističkih, antagonističkih i agonističkih mišića. Ukoliko neku od faza preskočimo, događaju se kompenzacije koje velikim brojem ponavljanja tokom našeg života mogu rezultirati posturalnim nepravilnostima kao što su skolioze, kifoze, lordoze ili loše držanje zbog neaktivacije dubokih mišića stabilizatora trupa. Također, neadekvatna mišićna aktivacija jedne skupine mišića za sobom vuče povećanu aktivaciju druge skupine mišića i neusklađenost tijela kao cjeline. S vremenom neusklađenost tijela može dovesti do sindroma prenaprezanja i ozljeda pogotovo ako je popraćena amaterskim ili profesionalnim sportom, kao i zahtjevima poslovnog života (često izvođenje istog pokreta, aktivaciju samo jedne strane tijela te mnogo provedenog vremena u istom položaju) . Sve navedeno može biti razlog bolova u području vratne (cervikalne), prsne (torakalne), slabinske (lumbalne) kralježnice, ozljedama prenaprezanja, nemogućnosti izvođenja aktivnosti svakodnevnog života bez boli kao i ograničenje u rekreativnim ili profesionalnim sportskim aktivnostima.

 

Koji je cilj DNS vježbi?

 

Cilj DNS vježbi je dovesti tijelo u položaje i pokrete slične onima u ranom djetinjstvu kako bi se aktivirali intrinzični duboki mišiće, a ne samo snažni površni mišići s ciljem stabilizacije trupa prije samog pokreta kako bi se osigurala stabilna baza. Ukoliko nema stabilne baze prije izvođenja pokreta, dogodit će se kompenzacija koja uobičajeno uključuje aktivaciju površinskih mišića što rezultira nepravilnom i nestabilnom pokretu koji dodatno opterećuje zglobove, spinalne (kralježničke) diskove, ligamente i mišiće. Stabilizacija dolazi iznutra. Pravilno trbušno disanje ima važnu ulogu pri aktivaciji najdubljeg sloja trbušne muskulature, dubokih leđnih mišića, zdjeličnog dna i ošita. Kao što mala djeca dišu trbuščićem, po DNS-u primjenjujemo trbušno disanje kojim ostvarujemo intraabdominalni tlak i postižemo stabilnost trupa, te se time tijelo može slobodno kretati u prostoru, bez da opterećujemo zglobove i kralježnicu.

 

Na koji način provodimo terapiju?

 

Na našim individualnim rehabilitacijskim programima, primarno učimo klijente kako disati uz pravilnu aktivaciju dubokih mišića što rasterećuje kralježnicu te omogućava pokret bez boli. Postavljanjem klijenata u položaje karakterističnim onima iz ranog djetinjstva imamo uvid u individualne kompenzacijske mehanizme te radimo na osvještavanju i ponovnom učenju pravilnih obrazaca pokreta. Kaada se savladaju ispravni obrasci pokreta klijent se može priključiti nekoj od naših DNS mini grupa.