Kaltenborn

simon-humler--AakIaAPV0w-unsplash

Manualna terapija po Kaltenborn

Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu je dio mišićno koštane fizioterapije. Takav pristup sastoji se od specifičnog pregleda i terapije zglobova, mišića i perifernih živaca.

 

Pristup je osmišljen pedesetih godina 20. stoljeća, a osmislili su ga norveški fizioterapeuti Olaf Evjenth i Freddy Kaltenborn na temelju postojećih znanja iz osteopatije, sportske fizioterapije, kineziologije i Cyriax pristupa.

 

Pregled započinje diferencijalnim pregledom struktura koje mogu uzrokovati bol i ograničenje pokreta. Te strukture su zglobovi, mišići i živci. Prilikom diferencijacije zgloba koriste se provokacijski i opuštajući testovi. Kada se odgonetne u kojem je zglobu problem počinje specifičan pregled zgloba koji uključuje aktivne i pasivne pokrete, ispitivanje krajnjeg osjeta i pokreta.

 

Kod pregleda mišića koriste se testovi s otporom i duljinom mišića, a testiranje živca uključuje neurološko testiranje refleksa, senzibiliteta te neurodinamsko testiranje pokretljivosti živca.

 

Kada se pronađe specifičan problem koji uzrokuje smanjenu funkcionalnu aktivnost kreće se s mobilizacijom ili stabilizacijom. Mobilizacija u slučaju hipomobilnosti, a stabilizacija u slučaju hipermobilnosti.

 

Kaltenborn/Evjenth pristup koristi tri stupnja mobilizacije zgloba gdje se prva dva koriste za smanjenje boli, a treći za mobilizaciju zgloba koji je ograničen u pokretanju. Manipulacija je sljedeći, četvrti stupanj mobilizacije i također se koristi za povećanje pokretljivosti zgloba kada treći stupanj ne daje rezultat.

 

Prilikom terapije mišića koriste se razne tehnike za mobilizaciju – funkcionalna masaža (Evjenth), frikcijska masaža (Cyriax), istezanje preko postizometričke relaksacije, zadržana frikcija na submaksimalno istegnutom mišiću i autoistezanje. Za povećanje stabilnosti koriste se specifične stabilizacijske tehnike preko mišića.

 

Ako se nađe problem živca, radi se dekompresijska terapija trakcijom, maksimalnim otvaranjem kanala gdje živac prolazi i klizanjem živca. Pozitivni znakovi oštećenja gornjeg motornog neurona kontraindikacija su za manualnu fizioterapiju (ako problem prvo nije dijagnosticiran od neurologa).

 

Na kraju, ponovnim translatornim gibanjem i funkcionalnim pokretom, ispituje se učinak terapije.